Jalkapallon uusi vuosituhat

fast-money.jpg

Jalkapallo on muun maailman tavoin siirtynyt uudelle vuosituhannelle ja kokenut paikoin radikaalejakin muutoksia. Näistä ehkä mainittavin on valioliigajoukkueiden siirtyminen ulkomaalaisomistukseen. Tienäyttäjänä toimi Fulham ja sittemmin tunnetumpana esimerkkinä Chelsea.

2000-luvulla useita valioliigaseuroja on siirtynyt ulkomaalaisten käsiin suurilla summilla rahaa. Tästä hyvänä esimerkkinä Fulhamin, Chelsean, Manchester Unitedin, Portsmouthin, Aston Villan, West Hamin ja Skottijoukkue Heartsin siirtyminen kansainvälisten (lähinnä venäläsiten) miljardöörien käsiin. Herrat kuten Roman Abramovitsh ja Alexandre Gaydamar ovat käyttäneet huikeita summia joukkueihinsa. Etenkin Chelsean omistaja Abramovitsh on tuhlannut aivan järjettömiä määriä rahaa vahvistaakseen joukkuetta, mistä kertoo mm. Wright-Phillipsin (n. 21 miljoonaa puntaa) istuminen vaihtopenkillä.

shevatn__.jpg

 

Uusimpien tietojen mukaan myös valioliigaseurat Newcastle United ja Liverpool F.C. ovat siirtymässä pois brittiläisten käsistä rahakkaammille omistajille, joten tälle jalkapallon nykytrendille ei tunnu olevan loppua. Myös Arsenalin, Manchester Cityn ja Readingin uskotaan siirtyvän tulevaisuudessa globaalin omistuksen pariin.

Mutta miten tämä kaikki vaikuttaa valioliigan saati sitten muihin liigoihin kautta Euroopan ja koko maailman? Uudistukset tuonevat ainakin lisää rahaa jo muutenkin mammonan hajuisille pelaajamarkkinoille, ja pelaajien palkat nousevat pilviin, kun tämä nykyinen huippu-pelaajien vaatimaton 100 000€:n viikkopalkka ei enää riitä. Raha kuitenkin tuonee valioliigaan entistä kovempia ja nimekkäämpiä pelimiehiä, mutta parantaako se(kään) valioliiga pelien taso? Ja mitä käy seurojen junioreille? Joutuvatko he lainalle seurasta toiseen, kun nimimiehet pelaavat valioliigaotteluita. Jos näin käy, niin pelien taso ei ainakaan pidemmän päälle parane.

Kentän ulkopuolellekin tulee varmasti muutoksia, jos (ja kun) seurat siirtyvät pois englantilaisilta. Kasvavatko stadionit jättiläsmäisiksi jalkapallopyhätöiksi, vai tulevatko liput peleihin niin kalliiksi, ettei tavallisella rahvaalla ole enään varaa käydä peleissä? Niinkuin ManU:lle kävi. Ja voiko Englannin valioliigaa kutsua enää Englannin valioliigaksi, kun kaikki sen seurat ovat kansainvälisten yhtiöiden tai omistajien hallussa?

Ja miksi tämä kaikki tapahtuu yksinomaan Britaniassa? Kysymykseen ei ole olemassa yhtä oikeaa vastausta, vaan asiasta on useita tulkintoja. Erään korkean tason jalkapallo henkilöä lainaten: ¨Maailmassa on vain kaksi tuottoisaa liigaa, valioliiga ja mestareiden liiga¨. Ja kyllähän valioliiga on tämän hetken tunnetuin ja kovatasoisin kansallinen sarja.

premierleague.gif premier_league.jpg

Miten tämä kaikki hässäkkä sitten vaikuttaa itse kuningaslajiin, muuten kun papereissa. Vaikutuksia on todennäköisesti sekä positiivisia että negatiivisiä. Pelin taso saattaa parantua (ainakin hetkellisesti), mutta miten käy jalkapallon tulevaisuudelle junioripelaajien penkittämisen takia. Ja miten käy koko jalkapallokultuurille, romuttuuko se ilmettömyyden takia, vai puhkeaako se kukkaan? Niin paljon kysymyksiä, mutta niin vähän vastauksia.

Mutta mikä itsesasiassa on kaiken tämän takana? Mikä on näiden kansainvälisten multimiljardöörien motivaationa sotkeutua kuningaslajin asioihin? Onko kyseessä raha vai joku muu, kenties imago, vaikutusvalta tai jopa jalkapallo? Ja miten fanit suhtautuvat asiaan. ManU:n kannattajat protestoivat vahvasti seuran ulosostamista Britteinsaarilta, mutta Aston Villa ja Chelsea ottivat muukalaiset avosylin vastan.

MITÄ JALKAPALLOLLE ON TAPAHTUMASSA?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: